fbpx

Wat zijn jouw privileges en unconscious bias?

Inclusion Academy
Inclusion Academy
Laatste update: oktober 27, 2022
8 ingeschreven

Over deze cursus

In deze cursus vertelt Lien Vandael je meer over privileges en unconscious bias. Deze twee onderwerpen leren je kijken naar waar je staat in de maatschappij en hoe je hierover kritische vragen kan stellen. Op deze manier vergroot je jouw bewustzijn en kan je jezelf in de schoenen van een ander plaatsen. We leven nog te hard in onze eigen bubble en om de maatschappij beter te begrijpen kijken we naar onze gelijkenissen en verschillen om te begrijpen hoe de maatschappelijke systemen en structuren deze mee bepalen.

Over de auteur

Lien Vandael (zij/haar) werkt als inclusief strateeg bij Allyens. Als inclusief strateeg doet Lien onderzoek naar marketing en inclusie aan de hand van, bijvoorbeeld, focusgroepen, desk research en inclusiescans. Lien leert graag mensen met een nieuwe blik, of een inclusiebril, kijken naar de maatschappij en naar communicatie. Lien werkte al voor klanten zoals Telenet, Stad Gent en de FOD Economie. Daarnaast publiceerde Lien in 2021 ook met Allyens het eerste Allyens inclusierapport.

Leerdoelen

Je begrijpt de concepten unconscious bias en privilege.
Je vergroot je bewustzijn over de effecten van deze termen.
Je leert omgaan met je eigen unconscious bias.

Curriculum

16 Modules

Introductie

Lien Vandael stelt zichzelf voor en vertelt waar deze cursus over gaat. Deze cursus geeft een eerste introductie rond de concepten privilege en unconscious bias. Je komt in deze cursus te weten waarom deze concepten belangrijk zijn, en hoe je jouw eigen bewustzijn hier rond kan vergroten.
Introductie2:14Voorbeeld

Waarom dit thema belangrijk is

Waarom is dit thema belangrijk? In deze eerste module bespreekt Lien het belang van unconscious bias en hidden privilege. Deze module is een eerste stap om je bewustzijn rond dit onderwerp te vergroten.

Privilege en normdenken

Wat zijn privileges en wat is normdenken? En wat verbindt deze twee termen met elkaar? In deze module geeft Lien je het antwoord op deze vragen. Dat doet ze aan de hand van enkele voorbeelden.

Hoe privileges en ongelijkheden met elkaar zijn verbonden

In deze module vertelt Lien meer over verschillende soorten privileges en hoe deze verbonden zijn met normdenken. Aan de hand van enkele voorbeelden legt ze uit hoe privileges en ongelijkheden met elkaar verbonden zijn, hoe ze elkaar beïnvloeden en hoe ze elkaar versterken.

Unconscious bias

Wat is unconscious bias precies, en wat is de impact er van? Het antwoord op deze vragen, ontdek je in deze module. Daarnaast vertelt Lien je ook welke verschillende soorten unconscious bias er bestaan.

Unconscious bias aankaarten

In deze laatste module deelt Lien nog enkele tips over hoe je aan de slag kan gaan met je eigen onbewuste vooroordelen en sluit ze de cursus af met een conclusie. Na het bekijken van de video’s, kan je ook nog de volgende testen doen: https://implicit.harvard.edu/implicit/selectatest.html (ENG) en https://www.onderhuids.nl/test-jezelf/ (NL)