fbpx

Waarom intersectionaliteit noodzakelijk is binnen DEI

Inclusion Academy
Laatste update: maart 31, 2023
6 ingeschreven

Over deze cursus

Deze cursus geeft een introductie tot het concept  intersectionaliteit. Lien bespreekt de geschiedenis van het concept, waarom het belangrijk is om je bewust te zijn van intersectionaliteit maar ook hoe de media en representatie gelinkt zijn aan het concept. In deze cursus krijg je concrete tips over hoe je met intersectionaliteit kan omgaan in je dagelijkse leven aan de hand van enkele voorbeelden, en waarom het een onmisbaar concept is binnen DEI.

Over de auteur

Lien Vandael (zij/haar) is inclusief strateeg bij Allyens, waar ze onderzoek doet naar marketing en inclusie en klanten leert kijken naar communicatie met een ware inclusiebril. Lien behaalde een master in Gender en Diversiteit waar ze zich meer verdiepte in thema’s zoals inclusie en intersectionaliteit. In 2021 ontwikkelde en publiceerde Lien het eerste Allyens inclusierapport. Daarnaast begeleidt Lien stagiaires bij Allyens, en is ze lid van een feministische boekenclub.

Leerdoelen

Je breidt je mindset uit om vanuit een breder perspectief mensen rond je te begrijpen.
Je doet kennis op over wat identiteit en intersectionaliteit juist inhouden.
Je verkrijgt inzicht over waarom intersectionaliteit relevant is.

Curriculum

25 Modules

Introductie

In deze module stelt Lien Vandael zichzelf voor en vertelt ze meer over deze cursus rond intersectionaliteit. In deze cursus licht Lien toel wat identiteit en intersectionaliteit juist zijn. Daarnaast maakt ze het belang van dit concept duidelijk, aan de hand van de historische achtergrond van het begrip intersectionaliteit. Het doel van deze cursus is om je mindset uit te breiden, en zo anderen rondom jou, maar ook de machtsverdelingen in de maatschappij en in organisaties beter te begrijpen.
Over de auteur0:46Voorbeeld
Over de cursus00:00:00
Vraag 1

De betekenis van identiteit

In module 1 vertelt Lien je meer over wat identiteit nu juist betekent. Ze beschrijft de verschillende identiteitskenmerken die bestaan en hoe sociale constructen impact hebben op deze kenmerken, en onze identiteit in zijn geheel. Verder licht Lien in deze module ook al een tipje van de sluier over het concept intersectionaliteit, aan de hand van de assen die onze identiteit vormen.

De geschiedenis van intersectionaliteit

Waar komt intersectionaliteit vandaan? In deze module bespreekt Lien enkele belangrijke activisten en gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat het concept van intersectionaliteit is geworden wat het vandaag de dag is.

Wat is het nu precies?

Lien legt enkele belangrijke definities uit.

De impact van intersectionaliteit

Wat is de impact van intersectionaliteit in onze samenleving nu precies? In deze module vertelt Lien hoe intersectionaliteit en macht met elkaar verbonden zijn en hoe intersectionaliteit als framework gebruikt wordt. Om de impact van intersectionaliteit te visualiseren, gaat Lien dieper in op de 'Oppression Tree'.

Intersectionaliteit in het dagelijkse leven

In deze module kom je te weten hoe intersectionaliteit aan bod komt in het dagelijkse leven. Want hoewel we er misschien zelf niet veel van merken, heeft intersectionaliteit invloed op verschillende aspecten van ons leven. Zo heeft het invloed op wat er in de media aan bod komt, hoe bepaalde mensen worden gerepresenteerd in de media, maar ook op hoe bepaalde processen verlopen op de werkvloer.

Intersectionaliteit in de praktijk

In deze laatste module geeft Lien je enkele praktische tips om intersectionaliteit deel te maken van jouw mindset en deze toe te passen in jouw dagelijkse leven. In het laatste deel van deze module formuleert Lien een conclusie over deze cursus.