fbpx

Waarom inclusieve leiders ook innovatie bevorderen

Inclusion Academy
Laatste update: december 5, 2022
6 ingeschreven

Over deze cursus

Onze wereld wordt geconfronteerd met een groeiende diversiteit en onzekerheid. Aanpassen aan deze veranderende wereld met hybride werkformules vereist een innovatie mindset. Niet alleen voor de leiders aan de top, maar voor iedereen en in elke hoek van een bedrijf. Deze cursus is een introductie tot hoe leiders hun leiderschapsstijl kunnen afstemmen op de nieuwe realiteit van klanten en medewerkers. Het is bewezen dat inclusief leiderschap ook helpt bij het creëren van een dagelijkse werkcontext die innovatief denken stimuleert. Deze cursus is dus relevant voor alle soorten leiders – C-level – mid management – high potentials – over alle afdelingen heen.

Over de auteurs

Liesbeth Dillen (zij/haar)

Liesbeth inspireert al meer dan 20 jaar als pionier in D&I met haar Scandinavische managementervaring bij IKEA global met expertise op vlak van participatief leiderschap en innovatief denken. Ze houdt ervan om bedrijven en leiders te helpen groeien naar een hoogte waar ze alleen maar van durven dromen. Ze hielp IKEA met wereldwijde groei en merken zoals Danone, Het Rode Kruis, RioTinto, Disney, DPG, VRT, Wenneker enz. 

Emily Rammant (zij/haar)

Emily ademt creativiteit en ondernemerschap. Als Solvay handelsingenieur en kunstliefhebber vindt ze steeds manieren om haar business mindset met haar hart voor innovatieve mensen te combineren. Ze werkte in het verleden in verschillende leiderschapsposities bij reclamebureaus en richtte een productiehuis op voor online video’s. Vandaag opereert ze als leiderschapscoach voor mensen en organisaties die zichzelf willen vernieuwen. Als strategisch denker stimuleert ze veranderingen die een positieve invloed hebben op bedrijven en merken. 

Emily & Liesbeth hebben onder hun label YIN United ervaring met cultuur- en leiderschapstrajecten bij verschillende sectoren, waaronder bij de bedrijven Belfius, Accent Jobs, Astra Zeneca, Balie van Brussel, BD Media, Creative Belgium, FamousGrey, Group S, Serviceplan, TBWA, Wenneker Group, evenals organisaties zoals Erasmus Hogeschool, VOKA en Flanders DC.

Leerdoelen

Je leert wat inclusief leiderschap is en wat het relevant maakt in een snel veranderende wereld
Je krijgt inzicht in de link tussen inclusie en innovatief denken
Je leert meer over de 6 belangrijke leiderschapskenmerken
Je krijgt concrete tips & tricks om meteen mee aan de slag te gaan

Curriculum

64 Modules

Introductie

In deze module stellen Liesbeth en Emily zichzelf voor. Samen vormen ze YIN United. Onder deze naam helpen zij bedrijven en leidinggevenden inclusief en innovatief te denken en werken. Ze vertellen in deze module meer over hun expertise, en waar deze cursus over gaat.
Wie zijn Yin United?4:25Voorbeeld

Waarom inclusief leiderschap relevant is

Aan de hand van enkele maatschappelijke trends, bespreken Liesbeth en Emily waarom inclusief leiderschap vandaag zo relevant is. Ze gaan dieper in op de toestand van de wereld van vandaag, en hoe bedrijven en de maatschappij in verhouding staan tegenover inclusief leiderschap.

Starten met inclusief leiderschap

Liesbeth en Emily vertellen meer over de context waarin we ons de dag van vandaag bevinden, aan de hand van trends in onze veranderende wereld. Daarnaast geven ze enkele tips over waar je kan starten.

Belangrijke definities om inclusief leiderschap te begrijpen

Aan de hand van enkele belangrijke definities, leggen Liesbeth en Emily in deze module uit wat inclusief leiderschap precies is. Zo is het belangrijk om te weten wat diversiteit, inclusie en individualisme precies inhouden om inclusief leiderschap te begrijpen.

Leiderschapskenmerk 1: inzet

Liesbeth en Emily stellen verschillende leiderschapskenmerken voor in de volgende modules. In deze module gaan ze dieper in op 'commitment', of inzet. Dit doen ze aan de hand van enkele statistieken.

Leiderschapskenmerk 2: moed

In deze module bespreken Liesbeth en Emily het volgende leiderschapskenmerk: 'courage', of moed. Want inclusief leiderschap vergt niet enkel kennis en inzet!

Leiderschapskenmerk 3: culturele intelligentie

In deze module gaan Liesbeth en Emily dieper in op het leiderschapskenmerk 'cultural intelligence', of culturele intelligentie. Wat is het precies, en waarom heb je deze eigenschap nodig als leider? Emily en Liesbeth lichten in deze module de cultuurdimensies van Hofstede toe, en leggen aan de hand van dit framework uit waarom culturele intelligentie belangrijk is.

Leiderschapskenmerk 4: kennis van vooringenomenheid

In deze module bespreken Liesbeth en Emily het volgende leiderschapskenmerk, 'cognisance of bias', of kennis van vooringenomenheid. Ze gaan dieper in op wat dit kenmerk juist betekent, welke denkfouten er meestal worden gemaakt en wat negativiteitsbias precies is.

Leiderschapskenmerk 5: nieuwsgierigheid.

In deze module bespreken Liesbeth en Emily het leiderschapskenmerk 'curiosity', of nieuwsgierigheid. Om te innoveren, moet je nieuwsgierig blijven. In deze module geven Liesbeth en Emily concrete tips om te blijven innoveren. Benieuwd? Volg dan zeker deze module!

Leiderschapskenmerk 6: samenwerking

Liesbeth en Emily lichten het laatste leiderschapskenmerk toe: 'collaboration', of samenwerking. In deze module gaan Liesbeth en Emily dieper in op teams, en hoe deze succesvol kunnen worden. Op het einde van deze module geven ze een conclusie over de 6 leiderschapskenmerken die besproken werden.

Inclusief denken verspreiden in je organisatie

Hoe kan je nu inclusief denken verspreiden binnen jouw organisatie? Liesbeth en Emily leggen in deze module uit hoe je dat kan bereiken, aan de hand van een driestappenplan. Daarnaast blijft het belangrijk om te weten waar je vandaag staat, en inzicht te verkrijgen in de cultuur van jouw organisatie. Op een antwoord te formuleren op deze vraagstukken, vertellen Liesbeth en Emily je hoe je deze parameters kan meten.

Conclusie

Liesbeth en Emily beëindigen hun cursus aan de hand van drie grote conclusies, die ze in deze module bespreken.