fbpx

Hoe bouw je een inclusief team?

Inclusion Academy
Laatste update: november 17, 2022
8 ingeschreven

Over deze cursus

Iedereen heeft waarden, normen en een eigen persoonlijkheid die ze meenemen naar het team waarin ze werken en dat botst soms. Hoe komt dat? En hoe zorg je er als leidinggevende voor dat je samen toch een positieve impact kan maken in een team waar iedereen zichzelf kan blijven? In deze cursus vertelt Nyota meer over wat teams zijn en hoe teams en culturen gevormd worden.

Over de auteur

Nyota Mweze (zij/haar) omschrijft zichzelf als iemand met verschillende identiteiten. Nyota wil impact maken vanuit jouw identiteit in een inclusieve omgeving. Zo kan je haar bij de VRT terugvinden voor verschillende D&I- en jongerenprojecten, als Deep Democracy facilitator. Zo komt ze vaak in contact met verschillende mensen die allen moeten samenwerken in teams. Daarnaast kan je bij haar terecht voor persoonlijke of professionele 1-1 coaching. In haar vrije tijd houdt Nyota zich vooral bezig met haar andere passie: Bachata dansen!

Leerdoelen

Je leert over teams en culturen en hoe deze gevormd worden.
Je verkrijgt inzicht in hoe een inclusief team gevormd wordt en waarom dat zo belangrijk is.
Je leert meer over persoonlijk leiderschap en hoe jij impact kan hebben.
Je krijgt praktische tips toegereikt die je meteen zelf kan implementeren.

Curriculum

25 Modules

Introductie

Nyota stelt zichzelf voor en vertelt wat er in deze cursus aan bod zal komen. Als D&I-coach bij de VRT en freelance Talent Advisor, komt Nyota in contact met veel verschillende mensen die in teams moeten functioneren. Deze ervaringen en kennis deelt ze met ons in deze cursus.
Wie is Nyota Mweze?2:35Voorbeeld
Over deze cursus1:17Voorbeeld

De definitie van inclusieve teams

In deze module vertelt Nyota over wat een team is en hoe een team vorm krijgt. Ze start met het framework van Tuckman om aan te geven welke ontwikkelingsfasen er bestaan bij het opbouwen van teams. Natuurlijk zijn de fases niet linair. Hoe maak je jouw team inclusief? En hoe kan het evolueren naar een zelfsturend team? Het antwoord op deze vragen ontdek je in deze module.

Hoe culturen gevormd worden

Hoe worden culturen gevormd? In deze module gaat Nyota dieper in op deze vraag, maar ook over welke soorten culturen er bestaan. Aan de hand van een oefening kom je te weten wat jouw cultuur is en hoe je er mee aan de slag kan gaan.

Hoe teams en culturen samenkomen in organisaties

Soms moet het botsen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar toch is het belangrijk voor van een functionerend team. In deze module brengt Nyota teams en culturen samen. Ze legt uit hoe je ze tegenkomt in bedrijven, en hoe je er voor kan zorgen dat teams samenwerken.

Hoe jij impact kan hebben met persoonlijk leiderschap

Beslissingen maken is niet altijd even gemakkelijk. Nyota gaat in deze module dieper in op het onderwerp persoonlijk leiderschap. Met enkele praktische tips laat ze zien hoe jij als persoon impact kan hebben op je team, maar ook hoe je inclusief kan vergaderen en beslissingen kan nemen.

Conclusie

In deze laatste module overloopt Nyota de belangrijkste punten van deze cursus. Ze sluit deze af met een conclusie.