fbpx

Introductie
In deze module stelt Lien Vandael zichzelf voor en vertelt ze meer over deze cursus rond intersectionaliteit. In deze cursus licht Lien toel wat identiteit en intersectionaliteit juist zijn. Daarnaast maakt ze het belang van dit concept duidelijk, aan de hand van de historische achtergrond van het begrip intersectionaliteit. Het doel van deze cursus is om je mindset uit te breiden, en zo anderen rondom jou, maar ook de machtsverdelingen in de maatschappij en in organisaties beter te begrijpen.

Over de cursus00:00
Vraag 1

De betekenis van identiteit
In module 1 vertelt Lien je meer over wat identiteit nu juist betekent. Ze beschrijft de verschillende identiteitskenmerken die bestaan en hoe sociale constructen impact hebben op deze kenmerken, en onze identiteit in zijn geheel. Verder licht Lien in deze module ook al een tipje van de sluier over het concept intersectionaliteit, aan de hand van de assen die onze identiteit vormen.

De geschiedenis van intersectionaliteit
Waar komt intersectionaliteit vandaan? In deze module bespreekt Lien enkele belangrijke activisten en gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat het concept van intersectionaliteit is geworden wat het vandaag de dag is.

Wat is het nu precies?
Lien legt enkele belangrijke definities uit.

De impact van intersectionaliteit
Wat is de impact van intersectionaliteit in onze samenleving nu precies? In deze module vertelt Lien hoe intersectionaliteit en macht met elkaar verbonden zijn en hoe intersectionaliteit als framework gebruikt wordt. Om de impact van intersectionaliteit te visualiseren, gaat Lien dieper in op de 'Oppression Tree'.

Intersectionaliteit in het dagelijkse leven
In deze module kom je te weten hoe intersectionaliteit aan bod komt in het dagelijkse leven. Want hoewel we er misschien zelf niet veel van merken, heeft intersectionaliteit invloed op verschillende aspecten van ons leven. Zo heeft het invloed op wat er in de media aan bod komt, hoe bepaalde mensen worden gerepresenteerd in de media, maar ook op hoe bepaalde processen verlopen op de werkvloer.

Intersectionaliteit in de praktijk
In deze laatste module geeft Lien je enkele praktische tips om intersectionaliteit deel te maken van jouw mindset en deze toe te passen in jouw dagelijkse leven. In het laatste deel van deze module formuleert Lien een conclusie over deze cursus.