fbpx

Hoe ontwikkel je een succesvol diversiteitsbeleid?

Inclusion Academy
Laatste update: december 5, 2022
10 ingeschreven

Over deze cursus

In deze cursus geeft Professor Koen Van Laer een overzicht van inzichten over diversiteit en inclusie binnen het veld van management- en organisatiestudies. Hij gaat in op de concepten diversiteit en inclusie in organisaties en op de reden waarom het belangrijk is voor organisaties om hier aandacht aan te besteden. Daarnaast bespreekt Koen enkele belangrijke organisatieprocessen die kunnen bijdragen aan ongelijke kansen, en welke punten belangrijk zijn voor een coherent organisatiebeleid dat inzet op diversiteit en inclusie.

Over de auteur

Prof. dr. Koen Van Laer (hij/hem) is hoofddocent aan de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, waar hij de onderzoeksgroep SEIN – Identity, Diversity & Inequality Research leidt. SEIN doet onderzoek naar (on)gelijke kansen, diversiteit en inclusie in organisaties en op de arbeidsmarkt. In zijn eigen onderzoek focust Koen vooral op mensen met beperkingen en arbeid, verschillende vormen van discriminatie en op (het managen van) etnische diversiteit in organisaties. Hij is betrokken bij de Interuniversitaire Master Gender en Diversiteit.

Leerdoelen

Je krijgt inzicht in het belang van diversiteit en inclusie binnen een organisatiebeleid.
Je krijgt inzicht in de verschillende organisatieprocessen die voor ongelijke kansen kunnen zorgen.
Je leert welke elementen nodig zijn in een organisatiebeleid dat inzet op diversiteit en inclusie.

Curriculum

14 Modules

Introductie

In deze module stelt Koen zichzelf voor en vertelt hij over wat je kan verwachten van deze cursus. Als hoofddocent aan de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, ligt zijn expertise bij het onderzoeken van (on)gelijke kansen, diversiteit en inclusie in organisaties en op de arbeidsmarkt.
Wie is Koen Van Laer?0:46Voorbeeld
Over deze cursus1:26Voorbeeld

Het belang van diversiteit en inclusie in organisaties

In module 1 geeft Koen een beeld van wat diversiteit en inclusie betekenen. Hij legt uit waarom diversiteit en inclusie zo belangrijk zijn voor organisaties en waarom het voor organisaties nodig is om met dit thema bezig te zijn.

Hoe een organisatiebeleid bijdraagt aan ongelijke kansen

Verschillende processen binnen bedrijven zorgen voor ongelijke kansen, zelfs wanneer dit niet de intentie is. Aan de hand van voorbeelden gaat Koen dieper in op waarom sommige processen als indirecte vormen van discriminatie kunnen worden gezien, en hoe dat precies kan gebeuren.

Een beleid rond diversiteit en inclusie ontwerpen

Een diversiteits- en inclusiebeleid is belangrijk, maar hoe ontwerp je zo'n beleid? In deze module geeft Koen een overzicht van welke elementen belangrijk zijn. Hij gaat dieper in op diversiteitsmanagement praktijken en op het belang van identiteit. Zo kan jij zelf de eerste stappen zetten om een diversiteits- en inclusiebeleid te creëren.

Een coherent beleid

In deze laatste module geeft Koen enkele concrete handvatten om zelf een organisatiebeleid op te stellen rond diversiteit en inclusie. Ten slotte rond hij deze cursus af met een conclusie.